Asci Fok
Karadut | Aşçı Fok

Karadut

Karadut

Karadut zamanı geldi... Her ne kadar reçellik iki çeşit karadut var ise de, pek çok kişi reçellik karadut konusunda kararsızdır. Mayıs dutu daha ziyade yemeliktir, reçel yapılıyor olsa da Temmuz ayındaki ekşi karadut kadar tercih edilmez.
Yaz güneşini içine çeker uçları dikenimsi sulu gömeçli karadut, ağız yaraları için ilaç yerine geçendir ve karadut şurubu için tercih edilendir. Tabi reçelin de baş tacı.

Temmuz karadutundan reçelim vardı geçen yazdan, bu baharın karadutları da tazecik baş gösterdiler ağaçlarda, köylü pazarlarında... Kazdağları'nda körfezin karadutları olgunlaştığından hemen biraz toplayıp soframa getirdim. Geçen yılın reçeli, bu yılın taze dutu ve tuzsuz kelle peyniri ile farklı bir sunum oldu. Öneririm... Taze dutu, karadut reçelinin suyuna batırarak kelle peyniriyle tatmadıysanız, tadın derim. Genellikle tuzsuz tatlı lor üzerinde yemeye alıştığımız karadut reçelini bir de böyle denemenizi öneriyorum.

Ağız hassasiyetleri için de, dut şurubu ve dut reçeli bir kaşık bile olsa iş görüyor. Ağız mürekkebi gibi!
10 Mayıs 2014 Cumartesi

7735 okunma

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN



Son Yazılarım